הובלות בשדה בוקר

שדה בוקר

                                                                         

הרעיון להקמת חוות-רועים בנגב היה של חייל מתנדב מטקסס, ארצות-הברית, שכינויו היה ג'סי ואשר לחם פה במלחמת-העצמאות. הוא הסתובב בנגב וחלם להקים חוות-בקר כמו אלה הקיימות בטקסס. ברעיון הזה הדביק את חגי אבריאל, קצין-מודיעין, אשר שירת בסוף 1948 ביחידת "מחוז הנגב" בבאר שבע. יחד יצאו לסיור במישר [כ- 30 ק"מ מדרום למכתש רמון] ומצאו שם משטחים ירוקים, לאחר חורף גשום במיוחד. חגי התלהב, הלהיב 3 חברים נוספים אשר שרתו כסיירים באותה יחידה [אהרונצ'ו, יורם מור וצביקה ולטר] וסיירו הרבה בנגב. הם, מצידם, הביאו חברים נוספים. במקביל חלם חבר נוסף, בודה [יעקב עורב] להקים בנגב חווה לדוגמה, שתוכיח שאפשר להתקיים בנגב ממה שיש בו, בלי להזדקק למים מהצפון.

כבר בשנת 1949 פנו חגי וג'סי למוסדות בבקשה לעזרה בהקמת הישוב, אחר כך ג'סי עזב וחגי המשיך בנסיונותיו להשיג אישור, ללא הצלחה. בינתיים השתחררו חלק מהחברים מהצבא והתפזרו.

בשנת 1951 התברר גם לחגי וגם לבודה שמשרד החקלאות מעונין בהקמת מצפים [מצפה – כעין תחנת ניסיונות לבדיקת האפשרויות להתיישבות במקום] לבדיקת האפשרויות להתיישב בנגב והם חזרו לחלק מהחברים שהתפזרו, פנו למוסדות והקבוצה החלה להפגש, לאסוף חברים נוספים ולחשוב יחד מה ואיך הם רוצים לעשות. הפעם זכתה הקבוצה לתמיכת הסוכנות ומשרד-החקלאות, והצליחו לקבץ יחד 13 חברים שהקימו "אגודה שיתופית". מטרתם היתה להקים בנגב חווה, לפתח את כל האזור ולהתבסס על מה שיש באזור. היה חשוב להם להקים ישוב שלא יהיה קשור לשום מפלגה, היות והם היו בעלי דעות פוליטיות מגוונות ושונות.

מקום ההתיישבות נבחר לפי:

  • אפשרות התחבורה [הדרך הגיעה עד לאזור המדרשה של היום]
  • שטחי המרעה [שהם רבים סביב שדה-בוקר]
  • הקירבה לבאר-מים [בירוחם].

השם "שדה בוקר" נבחר על סמך השמות העבריים שהופיעו במפות החדשות שיצאו אז לאור. הר ה"בקרה" נקרא בהן "הר בוקר", ואדי בקר נקרא "נחל בוקר" והמשטח כאן נקרא "שדה-בוקר" (שדה – כמו "שדה-מואב", רמה גבוהה). את השם הציע בודה והוא התקבל על ידי החברים.

בין חברי הקבוצה היו גם שתי חברות: יהודית אלכסנדרוני וברברה פרופר והם עלו על הקרקע ב- 15 במאי 1952.

ום לפני יום-העליה הרשמי הגיעו 3 חברים להקמת שני אוהלים [אוהל למגורי הבנים ואוהל לחדר-האוכל], ו- 2 פחונים [למטבח ולמגורי הבנות] וחבר אחד שנסע עם טרקטור להביא מים מבאר-ירוחם. ב- 15 למאי התקיים טקס עם מוזמנים לציון העליה על הקרקע, ואחריו נשארו במקום מעט מאד חברים: חלק עוד עבדו בחוץ, חלק עוד לא השתחררו מהצבא וחלק נסעו בעניני שדה-בוקר.

במשך 3 חדשים גרו ואכלו באוהלים ובחודשים אלה בנו את 3 הצריפים הראשונים: אחד למטבח וחדר-אוכל ושניים למגורים [10 חדרים]. במקביל בנו סוללות [כעין סכרים קטנים לרוחב הוואדיות] לעצירת מי-שטפונות [כאשר ירד גשם] בואדיות, במקומות הנמוכים. הם קבלו כ- 10 עיזים במתנה משייך בדואי שגר בקרבת באר-שבע וגידלו מעט תרנגולות לתצרוכת עצמית. כמה חברים עבדו בעבודת-חוץ [במשרד החקלאות, בחיל-הנדסה, בבנית הצריפים עבור הסוכנות, בנהגות], קבלו משכורות ומזה, בעצם, התפרנסו. מים המשיכו להביא מהבאר בירוחם ואלה היו המים היחידים בשדה-בוקר: קוב מים אחד למשך כיומיים.

ב- 23 בספטמבר 1952 יצאה ברברה פרופר, אחת משתי החברות, למרעה עם העיזים ועם הכבשים שנוספו להן [סך הכל כ- 20 ראשי צאן] בואדי הסמוך למקום, ב"דייקה" [השם הערבי לוואדי בין גבעות] . בדואים, שחשבו שהצאן הזה נלקח מהם על-ידי הצבא, הרגו את ברברה, שלא הבחינו בכך שהיא אשה, ולקחו את העדר. על שמה של ברברה הרועה נקרא ואדי חליקום [חלוקים] נחל הרועה, החניון בקרבת המקום בו נהרגה קרוי "חניון הרועה" והגבעה עליה ישבה באותו יום נקראת "גבעת ברברה".

ב- 19 בדצמבר 1952 נסע אחד מחברי המשק, במבי [יוסף יאירי] בטרמפ ברכב של חיל הנדסה בדרך מירוחם לשדה-בוקר [הדרך לשדה-בוקר עברה אז בירוחם, כביש משאבי-שדה-בוקר עדיין לא היה קיים]. המכונית עלתה על מארב ובמבי נורה ונהרג.

מצב הביטחון הרעוע, שגרם למות 2 חברים בתקופה כה קצרה, הביא להחלטה שצריך להגדיל את מספר תושבי המקום וכך הגיעה מחלקת נח"ל גדולה. בואם של כ- 60 איש נוספים אפשרה להגדיל את אפשרויות התעסוקה.

בדצמבר 1952 הגיע עדר הצאן, שהיה אמור לנצל את שטחי המרעה הנרחבים סביב המשק. באותו זמן התחילו לספק אבן לבניה מהגבעות. כחודש קודם סיימו בניית סכר בואדי ה"דייקה" לעצירת מי-השיטפונות.

כל אותו חורף ראשון לא ירד גשם. הגשם הראשון ירד ב- 1 במרץ 1953 וסוף סוף חוו החברים שיטפון. באדמת הלס הגשם יוצר קרום על האדמה והמים אינם מחלחלים אלא זורמים על פני הקרקע, ומתרכזים במקומות הנמוכים, בוואדיות. הזרימה הזאת, בואדיות, היא הנקראת שיטפון. בשדה בוקר, כמו בנגב בכלל, גדלה צמחיה כמעט רק לאחר שיטפון. בישוב שהתכוון להתפרנס מעדר צאן, שמזונו הוא המרעה, שיטפון היה אירוע משמעותי ביותר. יש לזכור שבשלב זה לא תוכנן שום קו-מים לישוב וכל אספקת המים שלו היתה או ממי הבאר בירוחם לשתיה ורחצה, ומי גשמים [שטפונות] לגידול צמחי המרעה, ירקות ועצים. השטפון הזה הרס את כל סוללות העפר שבנו מאז שעלו על הקרקע ואחרי השיטפון החלו לבנות סוללות-אבן, חזקות יותר, שאפשר לראותן עד היום בואדיות בסביבה. השטפון מילא את הסכר וניקוו בו מעל 20.000 מ"ק מים. החברים קיוו להשתמש במים שנאגרו אך הם חילחלו תוך שבוע.

לאחר השיטפון החלו בניסיונות לגדל ירקות ומספוא [מספוא – ירק לבעלי-חיים] על האדמה שנרטבה במקומות הנמוכים. באזור ה"כוכב" [מקום מפגש של 5 ואדיות במרחק של כ- 5 ק"מ משדה-בוקר] היתה צמיחה רבה אחרי השטפון וכעבור כשלושה חודשים קצרו שם החברים עגלות מלאות של חציר עבור הכבשים.

בשנה זו, 1953, החלו להפעיל מחצבת גבס במכתש-רמון, וכן אכסניה וחדר-אוכל במקום שכיום נמצאת מצפה-רמון, עבור הפועלים שעבדו במחצבה ועבור עוברי-אורח באזור.

לאחר השיטפון עלה רעיון לחצוב בור למים בסמוך לואדי, כדי שמי שיטפון יאספו בו וישמשו לשתיה ולהשקיה במידת האפשר. הבור שנחצב [מימין לכביש הכניסה הנוכחי לשדה-בוקר, ליד הפניה לבית-העלמין] לא התמלא מים בחורף 1953/54 כיוון שלא היו אז שטפונות.

בשנת 1953 נוספו צריפים רבים, יחסית: נבנה מחנה-הנח"ל עבור הנחלאים, שתחילה גרו באוהלים. כמו כן נבנו עוד 10 צריפים קטנים למלאכה ולמגורים וכן נבנה "בית-הגבס": הוא היה אמור להוכיח שאפשר להשתמש בגבס מהמכתש לבניה. באוגוסט נהרג חבר המשק איתן מינץ בטיולו בפטרה.

אירוע משמעותי מתרחש בחודש מאי: דוד בן-גוריון, ראש הממשלה, מבקר באתר סלילת הדרך באזור מכתש-רמון, שם פורצים את הירידה למכתש, את "מעלה העצמאות". בדרכו חזרה מהביקור הוא רואה כמה צריפים ואוהלים, נכנס לראות מה הוקם כאן, ומתרשם עמוקות. הוא מבקש להצטרף לקבוצה ובדצמבר הגיעו פולה ודוד בן-גוריון והצטרפו לחברים בשדה-בוקר.

בשנת 1954 מגיעה מחלקת-נח"ל חדשה ושני זוגות ראשונים נישאים. העדר גדל עם קבלת כבשים מארגנטינה [זן "קורידלים"] ובעונת הקיץ, כאשר אין מרעה בסביבה, הוא יוצא לצפון-הנגב, לאזור בו יש מרעה. נוטעים עצי-פרי ראשונים בשני אתרים: קבוצת עצים שתנצל את מי-הביוב של המקלחת והמטבח וחלקה של כ- 40 עצים במורד הואדי [באזור "גן-רפי" כיום] שאמורה לנצל את מי השיטפונות. את העצים הצעירים, שאינם יכולים לחכות לשיטפון, משקים במים שנאספו בבורות חצובים שנמצאו בסביבה.

לאחר עזיבת מחלקת הנח"ל באמצע השנה, מחפשים בשדה-בוקר גרעין שיסכים להישאר במקום גם לאחר השירות הצבאי. מכיוון שהמשק היה לא מוגדר ולא השתייך לשום זרם התיישבותי, חיפשו גרעין מתנועה לא-מפלגתית וכך הגיעו לתנועת-הצופים. בסוף שנת 1954 מתרחשים שני אירועים משמעותיים:

  • המשק הסיר התנגדותו להבאת מים מהצפון, כאשר הגיעו למסקנה שאי-אפשר להתפתח על סמך מי-שטפונות שלפעמים באים ופעמים רבות אינם באים, ומתחילים לפעול להנחת קו-מים
  • בואו של גרעין "הצופים י"א"

בשנת 1955, עם בוא הגרעין, מתפתח המשק: נוטעים חלקות ראשונות של אפרסקים במטע, ומקימים ענפים חדשים: מוסך, מסגריה, נגריה, דיג קרפיונים באגם-ירוחם. עם הגעת המים בחודש מרץ הוקם גן ירק לתצרוכת עצמית, ואחר כך הוקם גם ענף לאריגת-שטיחים מצמר הכבשים.

בחודש אוקטובר 1955 מתקבלים חברי הגרעין לחברות במשק ולפי התנאי שהציבו – מחליטים ששדה-בוקר, שבעצם חי כמו קיבוץ מהיום הראשון, יהיה קיבוץ גם באופן רשמי. בנקודה זו מסתיים שלב "ההקמה" של שדה-בוקר: הצטרפה קבוצה גדולה של חברים, הגיע קו-מים ויש קשר עם תנועה, תנועת "הצופים", שבשנים הבאות תשלח עוד גרעינים רבים לשדה-בוקר.

 


Printer
מיזם גרופ בניית אתרים באינטרנט וקידום אתרים | כל הזכויות שמורות © הובלות ישראל